آفت سوسک چوبخوار یازده نقطه
این حشره در اغلب نقاط کشور و در اغلب باغات میوه یافت می شود.این آفت با نام علمی Ptosima flavigutata،یکی از آفات درجه دوم باغات درختان هسته دار خصوص بادام، زرد آلو، گوجه ، آلو، گیلاس، هلو و آلبالو می باشد. این افت بیشتر در باغات متروک و روی درختان ضعیف و خشک شده بیشتر مشاهده میشود. علت نام گذاری این آفت به این علت است که پشت سر و روی سینه و بالپوشهای آن تعدادی لکه های نارنجی رنگ به اشکال و اندازه های متفاوت مشاهده میشود که معمولا تعداد آنها یازده می باشد البته گاهی هم از نظر تعداد متفاوت میباشند .
زیست شناسی آفت
این آفت دارای دگردیسی کامل می باشد .سوسک چوبخوار یازده نقطه زمستان را هم بصورت لارو در زیر پوست درختان و هم به صورت حشره کامل در داخل دالان ها و زیر پوست، می گذراند. این آفت معمولا در بهار ظاهر شده ظاهر شده و پس از مختصری تغذیه از برگ ها و حتی پوست خشک سر شاخه ها، تخم های خود را در شکاف تنه و شاخه اصلی درختان قرار می دهند. لاروها پس از خروج از تخم، در ناحیه کاسبیوم شروع به فعالیت تغذیه ای می کنند و گاهی از قسمت های خارجی استوانه مرکزی نیز می خورند. دوره لاروی این حشره یک تا دو سال گزارش شده است.
پیشگیری و مبارزه با آفت
مبارزه با این آفت به دو بخش مبارزه زراعی و مبارزه شیمیایی تقسیم میشود.
مبارزه زراعی :
- از بین بردن باغات متروک
- سوزاندن چوب های خشک درون باغ
- آبیاری بموقع
- تغذیه اصولی
- استفاده از رنگ تنه به منظور جلوگیری از زمستان گذرانی آفت زیر پوست ا
- استفاده از تله نوری در بهار هنگام ظاهر شدن حشره
مبارزه شیمیایی :
بهترین روش مبارزه با این افت پیشگیری می باشد اما در صورت استفاده از سم، باید از یک سم با خاصیت تماسی گوارشی و نفوذی که دارای دوام بالایی باشد، در اواخر اردیبهشت ماه به فاصله 20 روز و تعداد سه مرتبه استفاده کرد. .
گرد آورنده :
مهندس امیرحسین انصاری